Många av våra boklyssnare blir så inspirerade av boklyssnandet att de börjar fundera på hur man själv kan bli inläsare. Eftersom vi inte bara förmedlar andra förlags böcker utan även själva spelar in och ger ut en del titlar så vill vi gärna hjälpa er att följa era drömmar!
När du läst och lärt våra 10 tips här nedan kan du lämna ditt röstprov till oss här.
Som inläsare för ljudböcker finns det några saker man kan tänka på för att inläsningen ska bli så bra som möjligt. Här kommer en kort lista med tips som kan vara bra att kika över om man är intresserad av att bli inläsare.
1. Förberedelse är A och O. Läs igenom boken minst en gång, men helst flera. Gör anteckningar där du ska betona, där det ska vara en paus eller annat. Försök också göra dig en bild av varje karaktär, lär gärna känna karaktärerna.
2. Kolla upp uttal av namn och andra ord du inte känner igen, det förenklar för alla inblandade och man behöver som inläsare inte läsa in det igen.
3. Under inläsningen – ha ett glas vatten med dig. Smackljud hörs mer än vad man tror och blir du torr i halsen så är det bra att ha vatten nära till hands.
4. Innan varje inläsningstillfälle, läs igenom sidorna du ska läsa in då högt innan. Då vet du hur du ska betona ord och tränar också på uttal.
5. Tänk på tempot i inläsningen. Läs inte för långsamt, men inte heller för snabbt. Lagom är alltid bäst.
6. Värm upp rösten ordentligt innan varje inläsningstillfälle.
7. Läs med inlevelse, men låt det inte gå överstyr. Det är viktigt att det inte blir för mycket teater av det hela.
8. Tänk på att du ska berätta boken, och inte “bara“ läsa.
9. Håll en jämn röststyrka hela boken igenom.
10. Lita på din egen förmåga och röst, då blir det allra bäst!
1 comment
Ja smackljud är fruktansvärt irriterande, vågar man inte säga till “kändisar” detta? Lyssnar just på Thomas Bodströms senaste och Bolme smackar direkt från första meningen, kan nästan inte lyssna!