
1. Under hösten kommer du ut med Estrid, som är den senaste delen i serien Sagan om Valhalla, berätta lite om den!
Det är den episka och dramatiska berättelsen om Estrid, Sigrid lungsjuka dotter, som råkar väldigt illa ut men som till slut lyckas rädda sig själv. Allt medan hennes mor kämpar för att rädda Norden.
2. Har du kunnat använda erfarenheten som journalist när du skrivit dina historiska romaner?
Ja, som före detta krigsreporter kan jag självklart skildra både strider och politiskt och militärt maktspel på ett nära sätt eftersom jag sett dem i verkligheten. Och även om mina berättelser utspelar sig i slutet av 900-talet så har människorna inte förändrats mycket sedan dess och krig är krig, oavsett tidsålder.
3. Du skriver om starka kvinnliga karaktärer, vad var det som gjorde att du valde att skriva om just det?
Det kändes helt enkelt mest naturligt, och mest intressant. Roligt är att när den första trilogin kom i början på 2000-talet så var det en del män som irriterade sig på detta. I dag är det helt naturligt.
4. Hur ser research-arbetet ut inför dina böcker? Har det varit svårt att hitta information? Hittar du på saker?

Det tog många år att hitta fortsättningen på Valhallaböckerna men när jag fann historien om Sigrid Storråda, på nätet, visste jag direkt att detta var den nya trilogin. Gift med två kungar, mor till Nordens och Englands härskare samt en hängiven hedning var Sigrid en självklar efterföljare till Freja. Exakt fakta är svår att finna från Sagotiden men jag läser mycket, har en arkeolog som kontrollerar fakta medan andra saker bygger på ren logik. Om hon befinner sig i en viss situation, i ett vikingatida samhälle, så försöker jag välja ett trovärdigt scenario.
5. Du har skrivit både reportageböcker och historiska romaner, vad föredrar du att skriva av dessa två? Vilka likheter och skillnader upplever du att det är när du skriver en reportagebok gentemot en historisk roman?
Jag kan hitta på saker och ta ut svängarna när jag skriver romaner. När jag skriver en faktabok måste varje detalj vara korrekt, vilket genererar en hel del ångest och jag kollar fakta in i det sista.
6. Har du någonsin funderat på att skriva en bok i någon annan genre? Kanske en chic lit som utspelar sig under vikingatiden?
Jag har flera planer på andra genrer men jag tycker om det episka och surrealistiska, så någon chick lit lär det nog aldrig blir.
7. Många författare har en skrivarlya. Vart föredrar du att skriva dina berättelser?
I lugn och ro! Förr bodde jag i Stockholm och höll på att bli galen av alla grannar som borrade i väggarna och bilar som tutade när jag skrev. Nu bor jag på landet och älskar tystnaden där.
Tack Johanne!