
Hur långt är det okej att själv grotta ner sig i ett påhittat universum man själv skapat? En bit hoppas jag i alla fall, för i dag, då min roman Dannyboy & kärleken äntligen debuterar som ljudbok nästan på årsdagen tolv år efter att den gavs ut på papper, tänker jag på detta utrymme ägna mig åt just detta.
Låt mig börja i fel ände – nämligen med Virus, den Storytel Original-serie jag nu skriver och som en del av er kanske är bekanta med. En av huvudpersonerna där heter Iris, en kvinna på dryga 35 som inte bara nyss överlevt civilisationens sammanbrott, utan också har ett intressant litterärt förflutet – hon har varit den kvinnliga huvudpersonen även i mina två tidigare romaner.
Hennes berättelse tar sin början en försommardag när millenniet var ungt och hon djupt deprimerad står på Medborgarplatsens tunnelbaneperrong, redo att ta sitt eget liv. På samma perrong befinner sig en ung man iförd frack som just gjort något överilat som slagit sönder hans tillvaro. Precis när Iris hoppar framför ett tåg drar han närmast reflexmässigt henne undan döden, vilket blir starten på ett intensivt dygn i Stockholm där de unga tu genom att gå till botten med sig själva försöker rädda varandra. Det är, något förenklat, handlingen i Dannyboy & kärleken.
Till skillnad från den rätt otäcka, dystopiska berättelse som Virus utgör är Dannyboy & kärleken en bitterljuv relationsroman om människor runt 25 med stora problem att acceptera att de håller på att bli vuxna på riktigt. Romanen delar dock Virus höga tempo och har likt denna en hel del cliffhangers, men är till skillnad från sitt nyare syskon inte mer fysiskt våldsam än att det värsta som sker är att Dannyboy får ett dörrhandtag i pannan och behöver omplåstring. Detta plåster ska jag återkomma till.
Iris saga fortsätter i min andra roman Vi har redan sagt hej då, som utspelar sig ett antal år senare i samma sorts miljöer. Även i denna något mörkare roman är hon den kvinnliga huvudpersonen och tematiken går igen, men då personerna i den passerat 30-strecket är deras agerande mer präglat av tragik än ungdomlig charm. I denna roman introduceras även Amanda i en biroll, något som i den efterföljande Virus växer till en huvudroll.
Är vetskapen om hur de här berättelserna hänger ihop viktig när man tar sig an dem? Nej, det är tre fristående berättelser som på intet sätt kräver förkunskaper – det här är första gången jag ens skriver om det i ett offentligt forum. Men OM man vet det, bjuds man på en del roliga aha-ögonblick, inbillar jag mig.
Sett till handlingen hänger Virus främst ihop med min andra roman Vi har redan sagt hej då (som också finns som ljudbok här hos Storytel), effekterna av det som sker i den romanen har en direkt påverkan på hur Virus utvecklas från och med slutdelen av den första säsongen. Återigen – det går lika bra att ta sig an Virus ändå, men om ni är nyfikna på att få veta exakt hur det gick till när Iris blev på smällen utöver det som berättas i Virus första och andra säsong är det där ni ska leta.
Kopplingarna mellan Dannyboy & kärleken och Virus då? Tja, sett till handlingen är de färre, däremot blinkas det bakåt en hel del till denna bok i Virus. Här följer några exempel, utan att avslöja allt för mycket:
• I Dannyboy & kärleken tvingas Iris och Dannyboy ta sig in i Iris låsta lägenhet utan nyckel. I Virus måste Iris och hennes dotter Sigrid göra detsamma efter att de förlorat Iris handväska under det kaotiska virusutbrottet. Båda lösningarna involverar våld mot en bräcklig dörr.
• I min debut sitter Dannyboy på Iris toalettstol och blir ompysslad med Desivon och ett Bamseplåster efter att han fått ett jack i pannan av ett dörrhandtag. I Virus sitter Amanda på Iris toalettstol och blir ompysslad i sitt såriga huvud med Desivon och Bamseplåster efter att hon … ja, utsatts för något betydligt mer brutalt än ett dörrhandtag, kan jag väl nöja mig med att säga. I Dannyboy & kärleken går Bamseplåstret att tolkas utifrån romanens tema att vägra vuxenlivet. I Virus är det däremot ett direkt resultat av detta vuxenliv – Iris är ju småbarnsmamma och Bamseplåster är det enda hon har.
• Vid ett tillfälle i Virus passerar de på Åsögatan nedanför lägenheten som Iris hyr i andrahand i Dannyboy & kärleken, och Iris minns sitt första möte med sin hyresvärdinna, en äldre dam som i debuten beskrivs som en senil tant (den här lägenheten nämns även i Vi har redan sagt hej då). I Virus bor därtill Iris i en bostadsrätt vid Nytorget i samma trappuppgång som i första boken nämns i förbifarten att Dannyboy har bott i.
• Såväl Dannyboy & kärleken som Virus innehåller referenser till en av mina absoluta favoritserier – Cityakuten. I den förstnämnda dyker serien upp vid flera tillfällen, men i den senare överlevde endast ett kortare stycke redigeringsfasen.
Kommer jag att sluta återvända till Dannyboy & kärleken nu? Troligen inte. I säsong tre av Virus som jag just nu skriver på finns en referens till de gula t-shirtar som förekommer i min debut och som därtill pryder omslaget. Och på tal om dessa t-shirtar – får jag bjuda på en sista kuriosabit gällande dem nu när allt ändå är påskgult och grant?
Det är min överkropp som syns på omslagsbilden, och fotot är taget av min gode vän och tillika författaren Peter Fröberg Idling. Hans Augustprisnominerade roman Sång till den storm som ska komma har i ljudboksform tre inläsare, och en av dessa är Dag Andersson, som nu också har läst in Dannyboy & kärleken.
Världen må vara liten, men mitt författaruniversum är betydligt mindre.
//Daniel Åberg
2 comments