
Alexandra Appelqvist svarar på frågor om nya succéboken ”Handboken för singlar på gränsen till nervsammanbrott” som nu kommer som ljudbok.
Hur uppkom den här historien?
Historien bakom min bok är nog lite speciell. Istället för ett klassiskt synopsis samlade jag alla mina Facebook-statusar från min singelperiod, och av dem byggde jag kapitel med olika teman som en bas för handlingen. Initialt var mitt manus mer som en anekdotsamling, men när det fått vila i sex månader bakade jag om innehållet helt och ut kom romanen om Filippa.
Vad var det som gjorde att du ville skriva just om dina egna erfarenheter?
När jag hamnade i en livssituation där jag bestämde mig för att skriva en bok tog det ganska kort tid innan jag kände att mina singelår var självklara att inspireras av. Jag tilltalas av blandningen humor och svärta. De ligger alltid nära varandra om man är lagd åt det hållet, vilket jag är, och singellivet kan sannerligen erbjuda bägge.
Du har ju fått väldigt mycket positiv respons från läsare – är dessa känslor universella? Vilka är det som främst har kontaktat dig?
Det är en hel massa underbart modiga härliga kvinnor som inte tvekat att maila mig och berätta vad de tycker om boken. Jag var inte alls beredd på det faktiskt, och har blivit väldigt berörd. Sedan har flera personer som själva är i bokbranschen frågat om råd och tips, vilket också är en glad överraskning. Vadå, det är ju jag som är nybörjare liksom. Det känns 2017 att våga vara öppen med vad man känner och att boosta varandra. Att spela tuff och inte visa sina känslor är verkligen passé.
Boken heter ju Handboken för singlar på gränsen till nervsammanbrott och ju en hybrid mellan roman och handbok – kan alla ta till sig av dina råd? Och vilka är de främsta råden i singellivet?
Filippa (huvudpersonen som till stor del bygger på mig själv) konstaterar ganska tidigt att hon inte kommer att kunna ge nyckeln till hur någon ska lösa sitt liv. Men ibland kan det vara tillräckligt att känna att någon annan faktiskt har känt precis som du gör. Man kan skratta eller gråta tillsammans med någon och det kan vara lite tryggt. En oväntad målgrupp som har uppskattat min bok både för igenkänningen i det lite grubblande över livet och kärleken, och det roliga att få åka runt i mitt lite krusidulliga språk är manliga akademiker över 70 år, haha! Så javisst tror jag att det finns något litet passande råd för alla i min bok!
Du gick från en negativ spiral av uppbrott och förändringar i jobblivet och vände den till en succésaga – Hur ska man tänka när man står mitt i det svarta? Hur peppar man sig?
Mitt liv gick på kort tid från att vara ett Instagramvänligt härligt litet liv till att del efter del kraschade. Jag fick panik över vem jag var och vad det skulle bli av mig. Skrivandet och boken var det jag krampaktigt höll fast vid. Jag sade upp mig från mitt jobb på ett spännande adtech-bolag utan att ha någon exakt plan utom att jag var tvungen att landa i mig själv en stund. Sedan gjorde jag klart boken och skrev även sex manus till en barnboksserie medan jag överlevde på att hyra ut min lägenhet och jobba på ett café. Jag visste bara att jag var tvungen att få “Singelboken” att fungera. Därför var egenutgivning också bra, jag hade full kontroll över allt själv. En väninna sade att stunderna då man vill ge upp livet måste man igenom, för enligt någon slags karma-regel får man tydligen uppleva hela skiten igen om man ger upp… Så jag tror att man ska försöka hålla fast vid att det kommer att bli bättre när man är i något hemskt, även fast det kan bli ännu sämre på vägen dit. För mig personligen har alla delar som gick sönder kommit tillbaka nu, på ett ännu bättre sätt och jag är genuint lycklig och ödmjuk inför det. Så härda bara ut – det blir bra sen!
Vännerna och systerskapet är ju synnerligen närvarande i din bok – vad betyder de för dig i ditt egna liv?
De tre väninnorna i Filippas liv bygger på sex nära väninnor till mig själv. Jag funderade på vilka som skulle passa bäst att blanda, och det fantastiska var att när de börjat smälta ihop uppstod tre helt nya karaktärer. Alle och Marie i Kittelfjäll bygger däremot på helt egna förlagor fast med ett kryddmått fiktion. Systerskap och snällhet är extremt viktigt för mig, vi kvinnor har en speciell styrkan som vi ska vårda tillsammans. Så har det varit under hela evolutionen som “Clara” skulle ha sagt. Jag har sedan barndomen haft min pappa som är superfeminist. Det måste bli fler män som vågar vara starka förebilder och markera hur det ska vara, att känna sig säkra och bekväma i det.
Det finns ju även en Spotifylista som man kan lyssna på i samband med läsningen () – är det personliga favoriter eller Filippas favoriter?
Musiken illustrerar olika faser och scener i boken i ett härligt virrvarr. Jag har pudrat små nostalgidoftande pustar av sent 90-tal och tidigt 2000-tal över handlingen, så en hel del gamla favoriter till mig själv finns med som Mary J Blige och Thomas Rusiak. Men även sånt som varken jag eller Filippa lyssnar på, men som har sin fina plats i boken.
Exempelvis E-types intro som dundrar igång ett Friskis & Svettis-pass som Filippa i storögd panik råkat delta i. Dessutom är det obligatoriskt att ha med ett par låtar som kanske är skämmigt okreddiga, men som man egentligen har allra roligast att fuldansa till där vid klockan 02.30, haha!
Nu blir din roman ljudbok – hur känns det?
Ja du, att den blir ljudbok känns som allt annat i denna bokresan (för att använda att klyschigt Idoljury-klingande uttryck, haha!). Det vill säga extremt overkligt… Men så galet kul och dessutom väldigt spännande att se om ljudbokspubliken kommer att gilla den. Jag håller tummarna hårt!
Med ljudboken nås ännu fler lyssnare – Vilka sorters lyssnare tänker du att kommer att nå?
Den givna målgruppen är såklart tjejer i olika åldrar som någon gång upplevt singeltidens vedermödor och ljuvlighet. Men som Filippa själv säger så är boken för alla som någon gång har gett upp sitt gamla liv, som tvingats överleva, och som någon gång känt att du faktiskt just då äger världen. Jag tror att olika lyssnare kan uppskatta boken på olika sätt.
Det ju Callin Öhrvall Delmar som läser din bok – vad är det som gör att hon passar så bra till just din berättelse?
Jag är extremt glad över att det blev just Callin som läste in boken. Hon var den allra första jag hade på min önskelista, och hon har en väldigt fin röst som man tycker om att lyssna på. Min magkänsla var att hon skulle förstå min bok och ha förmågan att kunna höja den som ljudbok. Dessutom fick min pappa (som till allra högsta grad har varit en inspiration till “Den grekiska Pappan” i boken) öva på att vara digital genom att googla Callin. Förtjust berättade han att vi var lika långa, lika gamla och att hon dansar salsa. Så då fanns ju ingen tvekan att hon var perfekt för boken. Jag har ännu inte hört inläsningen så det känns väldigt pirrigt men på ett härligt sätt.
Tack Alexandra!