Förra året var Fattigfällan av Charlotta von Zweigbergk nominerad till Augustpriset i kategorin fakta. Det har pratats och skrivits mycket om boken och många har berörts av Beatas kamp. Vi var ju så klart tvungna att lyssna!
Michelle: Om man arbetar, betalar skatt, a-kassa, diverse försäkringar och så vidare tror många att det ska räcka som skydd ifall något händer. Så är inte alltid fallet … detta är skrämmande! Riktigt skrämmande. Beata som man får följa i boken Fattigfällan kan vara vem som helst. Hon blir sjuk och kan inte arbeta, vad för sjuk får man inte veta och egentligen spelar det ingen roll. Hon behöver hjälp att överleva men det skyddsnät hon förlitar sig på sviker. Och det sviker henne så enormt. Samhället får henne att känna sig så liten. Det är läskigt. Allt är verkligen inte svart och vitt, alla människor är individer med olika problem och förutsättningar men ändå är samhället inte individanpassat.
När jag lyssnat färdigt bär jag med mig mer kunskap om den fattigdom som äger rum i vårt avlånga land idag, några av mina fördomar har jag fått äta upp och sedan bär jag även med mig en rädsla … och den stora frågan: Vad är det för mening? Tungt.
Bia: Även om jag kände till nedmonteringen av det sociala skyddsnät som borde omfatta alla medborgare så var berättelsen om Beata oerhört drabbande. Om alla dessa tjänstemän som krävs för att upprätthålla kontrollen kring de sjukskrivna. Och ju fattigare du är desto fattigare blir du. Detta eviga moment 22. Jag blev så upprörd när jag lyssnade på Fattigfällan att jag knappt kunde tänka klart. Vilket idiotiskt och människofientligt system!
Jennie: Innan jag lyssnade på Fattigfällan så läste jag några av kommentarerna till boken. Många klagade på många upprepningar vilket fick mig att tveka lite men jag lyssnade ändå.
Insåg ganska snart varför dessa upprepningar finns och det beror helt enkelt på att man inte kan tro att det man hör är sant. Men det är tyvärr sant och mer tragiskt blir det med vetskapen om att det inte är ovanligt på något sätt.
Boken är full av viktiga insikter och stundtals skämdes jag för hur spot on det blev för hur jag själv tänkt i vissa situationer.
Hanna: Alla som tror att vi lever i ett välfärdssamhälle med starka skyddsnät borde läsa detta. Det är verkligen en mardrömslik skildring av den extrema utsatthet som en del människor i Sverige idag lever i – hur fattigdomen bildar en ond spiral av växande skulder, och hur fördomar, socialt stigma och kall byråkrati leder till avhumanisering och ett enormt psykiskt lidande för de drabbade. Boken är otroligt engagerande och lättillgänglig, läs den!
Emilie: När du faller, faller du fort och säkerhetsnätet du trodde skulle fånga upp dig visar sig vara en illusion. Fattigfällan är en berättelse om det svenska välfärdssystemet, som desto mer vi synar det i sömmarna inte riktigt längre håller måttet. Jag tror att det är viktigt med böcker som denna då den skakar om oss lite och får oss att ifrågasätta både vårt välfärdssamhälle, men även vår egen syn på de som fallit mellan stolarna i samhällets strukturer. Undermedvetet lägger vi skulden på den drabbade och tar för givet att de själva måste ha slarvat i livet för att ha hamnat där de är. Denna bok sätter en in i huvudkaraktären Beatas situation på ett sådant djupgående vis att det får en att se på allting ur nya vinklar. Så om du är nyfiken på hur samhället ser ut utanför vår invanda syn på allting rekommenderar jag starkt denna bok. Om du redan är nöjd med hur du ser på världen, rekommenderar jag den ännu mer!
Jenny Z: Jag både gillade och ogillade vad det gjorde med mig att läsa Fattigfällan. Jag konfronterades med mina egna fördomar om fattigdom på ett sätt som var både obehagligt och samtidigt kändes otroligt viktigt. Jag skäms när jag tänker på de gånger jag i slutet av månaden känt mig fattig – det är verkligen ingenting emot vad huvudkaraktären, och många i hennes situation, brottas med. Jag är lyckligt lottad och borde oftare visa uppskattning för det jag har – det hjälpte mig den här boken på ett väldigt effektivt sätt att se.