Första gången jag hörde talas om nycklarna visste jag att jag måste skriva en thriller om dem. Idén till boken dök upp när jag såg en artikel på nätet om Anne-Marie Eklund Löwinder som nyss medverkat i den första nyckelceremonin och är sedan dess en av nyckelbärarna. Jag skickade iväg ett meddelande direkt. (Se bild med dialog.)
När jag väl kom igång att skriva visade det sig svårare än jag trodde. Eftersom jag arbetar med it-säkerhet dök jag ner i detaljer och fick om och om igen skärpa till mig. Det finns ingen bok jag skrivit där jag dödat så många darlings som i denna. Närmare bestämt trettio sidor. Tanken var att den skulle vara snabb och lättläst men att den som är intresserad skulle kunna lära sig lite som cybersäkerhet på vägen. Nu fem år senare släpper jag en hackerthriller som belyser det moderna samhällets sårbarhet. Nästan lite väl aktuell, så här i efterdyningarna av sommarens stora skandal hos Transportstyrelsen.
De allvarliga undertonerna är också mycket mer påträngande nu när alla börjar inse vikten av säkerhet i våra system och vad som kan hända annars. I efterordet radar jag upp tio punkter för ett säkrare digitalt samhälle. Punkterna påbörjades under en lunch med några kollegor och har ältats och utvecklats både bland dem och under livliga debatter på nätet. En sak är säkert, vi måste göra något nu, annars så kommer en berättelse som liknar De sju nycklarna snart bli verklighet.
Huvudpersonen i boken är Rebecka som vaknar av att en pistol pressas mot huvudet och att någon väser ”The key” i örat. I rummet bredvid sover hennes två barn.
Surfa lugnt,
Åsa Schwarz