Lyssna på “Berättelsens ängel”
Europas historia har alltid handlat om pendlingen mellan apokalyptiska katastrofer och högutvecklad civilisation. I Europatrilogin skriver jag om den förödelse som ständigt lurar runt hörnet i vår världsdel och som hotar att förgöra oss och vårt sätt att leva. Populistiska och nationalistiska rörelser har nämligen fått sådant genomslag att friheten i Europa är hotad på riktigt.
Att skriva spänningsromaner om en nazistisk konspiration mot det demokratiska Europa framstod, när jag började skriva på Europatrilogin, som lite krystat och hypotetiskt. När jag skrev sista delen i Berlin kändes det som om jag beskrev något som kunde hända utanför på gatan när som helst. Bara några månader senare skedde också ett attentat, just i Berlin, som i stort sett liknar det som avslutar min trilogi.
Men vad fick mig att skriva böckerna?
2010 flyttade jag till Paris för att jobba i koncernledningen på ett multinationellt, franskt företag. Jag ville förstås lära mig mer om staden, så lite på kul – och för att jag en gång i tiden var en seriös litteraturvetare – började jag läsa den tyske filosofen Walter Benjamins Passagearbete, ett mastodontverk om Paris. Uppriktigt sagt är Benjamins böcker mycket svårlästa och så långt ifrån en ordinär reseguide man kan komma.
Det gick rätt trögt att ta mig igenom böckerna, men när jag läste om Walter Benjamins eget liv kom jag på att mystiken kring hans död och hans försvunna dokumentportfölj kunde utgöra bakgrunden till en thriller i vår tid.
Samtidigt som jag läste om Benjamn märkte jag tydligt de destruktiva krafter som var i rörelse i Frankrike, främst genom Front National. De skrämde mig på djupet. Så jag länkade ihop historien om Walter Benjamins väska med en nutida nazistisk konspiration mot det demokratiska Europa.
Det blev den första delen, Berättelsens ängel, som nu finns som ljudbok på Storytel.
Det stod dock omgående klart för mig att hela historien var större än en bok, så det blev till slut Europatrilogin.
Huvudpersoner i böckerna är Carl-Henrik Wiberg och Madeleine Raeder.
Carl-Henrik är från början Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Paris. Han är på väg att bli hemkallad till Stockholm och få jobbet som programledare för Ring P1. Det vill han inte, så han jagar desperat ett scoop som kan hålla honom kvar i Frankrike.
Madeleine Raeder är svensk marknadsassistent på ett stort franskt företag där hon gör kometkarriär. Hon har haft en jobbig uppväxt med mobbing vilket gjort henne till en ovanligt duktig slagskämpe. Hennes farfar, som var hennes beskyddare och mentor, lärde henne att slåss. Det är också på grund av farfar hon hamnar i stridens hetta och till slut blir den hon verkligen är.
Inspirationen till Carl-Henrik kommer från radiojournalisten Kjell Albin Abrahamsson. Det handlar mer eller mindre om en hyllning från min sida. Jag är en stor beundrare av Kjell Albin, hans radioreportage och även hans böcker.
Madeleine är mer av ett slags alter ego, fast väldigt distanserat. Hon tror att hon är någon annan än hon egentligen är på samma sätt som jag ofta har gjort. Inom sig bär hon på motstridiga delpersonligheter som skapar störningar och gör tillvaron stökig. Så har det alltid varit för mig också. Hon tror att hon är en ytlig karriärkvinna, men visar sig vara en krigare och dessutom en krigare i det godas tjänst. Hennes farfar ger henne nycklarna till en skatt, på samma sätt som min farfar gav mig nycklarna till en skatt: språket.
Mycket nöje önskar jag dig som lyssnare.
/Jakob Sverker
1 comment