Jonas Gardell är tillbaka med ännu en pärla till roman. Sorglig, gripande, tragisk och på en och samma gång ofantligt rolig.
Vad tycker du om boken? Klicka här för att vara med och diskutera i vår Facebook-grupp den 14-20 september!
Så här tänkte vi efter lyssningen:
Emilie:
En hyllning till en moder. En resa genom en uppväxt från födelse till död, dock inte självklart i den ordningen. Någonting riktigt personligt fyllt med Gardells karaktäristiska lite mörkade humor som ibland gör att det egna skinnet skaver samtidigt som att du inte kan låta bli att skratta ljudligt. Dessa meningar tycker jag tydligt beskriver Gardells nya roman Till minne av en villkorslös kärlek. I motsats till andra som skriver om sina lite knaggliga relationer till föräldrar som levt under missbruk eller alls inte varit närvarande är detta en ordentlig hyllning till föräldraskapet. Ett föräldraskap som kanske inte alltid är fläckfritt, men däremot så fyllt av just villkorslös kärlek. Det är en väldigt fin roman som iaf får mig att stanna upp en stund och tänka på ifall jag visar uppskattning för mina föräldrar i den mån jag borde. Samtidigt kan det ibland vara lite svårt att hänga med i svängarna då allting inte alltid berättas i kronologisk ordning, men det är väl lite så livet är. Sist men inte minst kan man inte annat än att älska en författarinläsning av Jonas Gardell som lyfter romanen ännu lite extra som ljudbok.
Jenny:
Gardell säger själv att han skrattade högljutt när han läste in boken, och det kan jag förstå. Jag skrattar rakt ut flera gånger under lyssningen – hemma i köket, på kontoret och på tåget – fångas helt av Gardells inläsning och kan omöjligt hindra fnittret från att stiga inombords. Det är omöjligt att inte fångas av det tragikomiska han beskriver. Jag älskar det icke-linjära berättandet som för mig med på en resa, inte bara genom Gardells liv utan, genom valda delar av Sveriges historia. Både skostaden Örebro avhandlas samt vilken viktig roll sillen och saltet spelat för befolkningens överlevnad. Men i kärnan finns kärleken mellan en mor och en son – så vackert skildrat!