Den 21 mars infaller världspoesidagen – en dag för att uppmärksamma poesins betydelse och uppmuntra fler till att läsa poesi. Det firar vi med att tipsa om sex svenska diktsamlingar från de senaste åren som fått oss att känna lite extra.
En stundtals fragmentarisk minnesdikt som rör sig kring teman som barndom, våld och utsatthet. Dikten rör sig genom tiden, barndomsminnen från Irak blandas med nutid och platsen skiftar. Det är en diktsamling som är lika vacker som stundtals brutal.
”Hjärnsubstanserna som ofrivilligt
besmyckade det gröna:
hortensian, ambraträden, hibiskusen,
dahlian”
Pernilla Berglunds tredje diktsamling tar avstamp i det västerbottniska landskapet, och rör sig kring frågor om platsen och skrivandets möjligheter. Hon debuterade 2013 med Tilltar som nominerades till Borås Tidnings debutantpris 2014. Hennes andra diktsamling Fälla nominerades till Svenska Dagbladets litteraturpris 2015.
“Att skriva:
jag är min far
är det att besegra språket?
och jag vandrar med min far
utmed älven
det är en del av likheten”
Estradpoeten Nino Mick blev nominerad till Borås Tidnings debutantpris 2019 för sin debutsamling som kretsar kring transerfarenhet, könskorrigering, gudomlighet och om vad som sker när ens existens i sig ses som politisk.
“jag försöker koka
ner till min essens
bli ett koncentrat
av min egen existens
sen kallas det för politik”
Kalle Hedström Gustafsson debuterade tidigare i år med en diktsamling om en nära relation mellan ett barnbarn och en mormor. Skärgårdslandskapet med dess växter och insekter får breda ut sig i dikten och flätas samman med berättelsen, som kretsar kring diktjagets sorg över den bortgångna mormodern:
“Bilder från hennes ungdom.
Hon gick med ett
anteckningsblock mellan enarna,
noterade skarvpopulationernas
minskning,
urholkade saltkroppar,
spårade osedda fågeldödar.
Hon rörde vid klipporna av granit,
kände kraftledningarna över brandgatan.
De elektriska fälten sprakade i regnet”
I sin debut Marken utforskar David Väyrynen relationen mellan Norrland och Storsverige, kollektivet och individen, periferi och centrum. I Marken blandas humor och allvar, och samlingen nominerades 2018 till både Borås Tidnings debutantpris och Katapultpriset.
“för så försvinnande gott är det inte med sushi
och så fantastiskt bra är det inte där nere
så viktigt är det inte att du känner den och den
och så snygg är dom inte dom du är med
så bäst i världen är sommarstugan din inte
och så jävla perfekt är inte dina ungar
försök inte få det låta bättre än det är
försök inte gå det låta sämre än det är
låt det nu låta som det låter”
En gripande diktsamling om när en älskad människa dör. Bodil Malmsten var en folkkär poet och författare som under många år publicerade romaner, poesi och loggböcker om sitt liv i den lilla franska byn Finistère.
“Låt mig bli
din människa
igen
Utan dig vet jag inte
vad det nu var
Kärlek är
att jag vill att du finns”