
Mina största läsupplevelser har nästan alltid kommit när jag varit på resande fot. Kanske är man mer mottaglig för människor, händelser och inte minst litteratur när man lämnat vardagen. Möjligtvis vässas och vidgas ens sinnen när man inte traskar samma gator fram. När jag läser vill jag lära mig något, ur vår allas historia eller om människor som levt andra liv än jag själv.
Utvandrarna-serien av Vilhelm Moberg. Åtminstone en gång vartannat år läser jag om hela sviten. Ofta under mina resor till Chile, där jag brukar skriva mina böcker. Jag har ännu, aldrig, träffats av någonting lika kraftfullt som berättelsen om Karl-Oskar och Kristina.
Stad-serien av Per Anders Fogelström. Skildringen av min egen hemstad, Stockholm, som tar sin början i mitten av 1800-talet är ett mästerverk. Men än större är Fogelströms bedrift att sviten igenom hålla karaktärernas ofta vardagliga liv så intressant. Han låter Sveriges historia speglas genom dem och skildrar dem så innerligt, vemodigt vackert.
Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren. När min mamma läste för mig när jag var liten var det nästan alltid Astrid Lindgren eller Tove Jansson. Och Pippi, Emil, Madicken och Ronja i all ära – men Bröderna Lejonhjärta är en av de vackraste, sorgligaste och mest drabbande stycke text som nedtecknats på det svenska språket.
Vilda Svanar av Jung Chang. Om tre generationers kvinnor i Kina under 1900-talet är rakt igenom fantastisk. Ett svårslaget mästerverk.
Harry Hole-böckerna av Jo Nesbø. Sommaren 2017, några månader innan jag skulle släppa min debutbok Patrioterna, lånade jag en bok av min svärfar Fredrik. Polis, av Jo Nesbø. Jag hade aldrig hört talas om författaren men en två veckor senare hade jag slukat hela serien. Hypnotiserande bra.
Vredens druvor av John Steinbeck. Den fattiga familjen Joads resa mot Kalifornien, i jakt på arbeten och ett värdigt liv under depressionen, är ständigt aktuell. Samhörigheten. Solidariteten. Fattigdomen. Ondskan. Hänsynslösheten. Det vackraste och det fulaste den mänskliga naturen har att erbjuda finns i den här tegelstenen.