Den 27:e januari uppmärksammas Förintelsens minnesdag över hela världen. Det är en dag för att sörja och minnas, men också för att tänka kring vad vi kan göra för att se till att något liknande aldrig händer igen. Idag finns få överlevande från Förintelsen kvar i livet, vilket gör det ännu viktigare att ta del av och belysa deras historier och livsöden. Här har vi valt ut sex boktips som alla berör vittnesmål från Förintelsen.
En gripande biografi om den judiske möbeltapetsören Gustav Kleinmann och hans tonårige son som valde att följa med honom till förintelselägret Auschwitz när pappan sorterades ut för att föras dit och mördas. Denna berättelse om den oerhört starka kärleken mellan en far och son lämnar ingen oberörd.
Nathalie Verständig Axelius biografi om sin morfar Samuel Janowski, som var den enda av sina syskon att överleva Förintelsen och komma till Sverige, är en insiktsfull berättelse om hur år av krig, rädsla och trauma följer med en människa långt efteråt, kanske för alltid.
Journalisten Helena Trus intervjuar sin farmor Cyla, som överlevde Förintelsen och berättar sin historia i köket i lägenheten i förorten. Hon berättar om mardrömmarna, minnena från kriget, flykten från det polska ghettot, ut i skogen. Ett berörande och viktigt vittnesmål som påminner om att det inte finns många Förintelseöverlevande kvar, och vikten av att deras berättelser fortsätter höras.
Den holländske läkaren Eddy de Wind deporterades till Auschwitz 1943, och börjar arbeta som sjuksköterska för polska krigsfångar. Efter befrielsen av lägret 1945 stannar de Wind kvar för att vårda ryska soldater som skadats i kriget. Jag stannade kvar i Auschwitz bygger på hans upplevelser i lägret, och är
Journalisten och författaren Göran Rosenberg vann 2012 Augustpriset för denna finstämda memoar, i vilken han ser tillbaka på sin barndom och föräldrarnas väg från koncentrationslägren till Sverige. Berörande och insiktsfullt skildrar han hur de trauman hans föräldrar bar på följde dem genom resten av livet.
Leon Leyson var tio år gammal när Tyskland invaderade Polen, och han förflyttades till Kraków tillsammans med sin familj. När han pappa fick jobb på Oskar Schindlers fabrik lyckades han få Schindler att gå med på att låta Leon arbeta tillsammans med honom. Historien om Leon är en gripande och osentimentalt berättad biografi om Leons fruktansvärda upplevelser under kriget, och ger också en personlig bild av Oskar Schindler, den tyske industrimannen som räddade 1200 judars liv under Förintelsen.